Почти 90% от хората са с предубеждения срещу жените, показва нов индекс,

...
Почти 90% от хората са с предубеждения срещу жените, показва нов индекс,
Коментари Харесай

Почти 90% от хората имат предубеждения към жените

Почти 90% от хората са с предразсъдъци против дамите, показва нов показател, който акцентира половото неравноправие, написа " Гардиън ", представен от News. Въпреки че има прогрес в понижаване на половото неравноправие, 91% от мъжете и 86% от дамите минимум един път са били предубедени срещу дами по отношение на политиката, стопанската система, образованието, насилието или репродуктивното право.

Първият показател по рода си анализира информация от 75 страни, които са дом на повече от 80% от международното население. Установено е, че съвсем половината от хората считат, че мъжете са по-добри политически водачи и повече от 40% имат вяра, че мъжете са по-добри бизнес водачи. Почти 1/3 от мъжете и дамите считат, че е задоволително мъжът да бие брачната половинка си.

Програмата на Организация на обединените нации за развиване (UNDP), която е разгласила откритията, приканва държавните управления да одобряват законодателство и политики против надълбоко насадените предубеждения.

" Ние всички знаем, че живеем в доминиран от мъжете свят, само че с този отчет ние можем да сложим някои цифри зад тези предубеждения ", разгласи Педро Консейсао, началник на службата, изготвяща отчетите на Програмата на Организация на обединените нации за развиване.

" И числата, аз ги считам за шокиращи ", добави той.

Данните в изследването се базират на информация от съвсем 100 страни чрез Световното проучване на полезностите, което изследва изменящите се настройки в съвсем 100 страни и по какъв начин те се отразяват върху обществения и политически живот. Данните покриват периодите от 2005 до 2009 година и от 2010 до 2014 година

От изследваните 75 страни единствено в 6 страни множеството хора нямат предубеждения към дамите. Повече от 50% от хората в Андора, Австралия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция са се освободили от полови предубеждения.

Авторите на проучването са открили, че при настоящето движение 67 страни, в които живеят 2,1 милиарда девойки и дами, няма да реализират основните цели за полово тъждество до 2030 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР